Valós jogok egy virtuális világban

Ingyenes konzultációs csoport válságkezelési kérdésekről / 04.09-i összefoglaló

2020. április 09. - KLART

Bár a Magyar Közlönyben még nem jelentek meg részletszabályok a gazdasági csomag tekintetében, ugyanakkor két bejelentés történt erre vonatkozóan a legutóbbi konferencia óta. Utalást kaptunk a kialakuló részletszabályokra egyrészt az MNB-től, másrészt sajtón keresztül a Kormánytól.

Ezek alapján a KLART csapata által legfontosabbnak tartott információk az alábbiak:

A gazdaságvédelmi csomag négy alprogramra bontható, ezek a munkahelyteremtő, munkahelymegtartó, a különösen súlyosan érintett szektorok célzott támogatására vonatkozó, valamint vállalkozásfinanszírozás alprogramok a négy megfigyelt csoportunk, melyek közül a bejelentések alapján kettő területre már tudunk fókuszálni. Ezek a munkahelymegtartó, illetve vállalkozásfinanszírozó alprogramok.

I. Munkahelymegtartó alprogram

Hangsúlyozzuk, hogy ezen alprogram tekintetében a bértámogatás 70 %-os mértékének megerősítésén túlmenően a Kormány még nem adott részletes tájékoztatást, így a KLART csapata az online sajtóban megjelent hírekre támaszkodva végzett elemzést.

Természetesen amint a részletszabályok a Magyar Közönyben megjelennek, úgy pontos tájékoztatást adunk a szabályozásról, addig viszont kérjük, hogy ezen alprogrammal kapcsolatban itt leírtakat ne tényként kezeljék.

A KLART sajtóhírekkel kapcsolatos értelmezésében az osztrák „Kurzarbeit” koncepció magyar verziója kerül megvalósításra. Ennek lényege, hogy állami támogatással egybekötve a munkavállaló rövidített munkaidővel történő munkavégzéssel párhuzamosan tarthassa meg a munkahelyét. A támogatásra való jogosultság érdekében az állam egyelőre azt várja el a munkáltatótól, hogy a munkavállaló rendes munkaidejét minimum 15, maximum 50 százalékra csökkentse. Az így lecsökkent munkaidőre vonatkozó kieső bér 70 %-a, de maximum 75.000 forint/fő/hónap a támogatás mértéke, mely három hónapra (május, június, július) lesz igényelhető a járási munkaügyi hivataloknál. A munkáltató részéről azt kell tudni igazolni, hogy a kieső munkaidőben a munkáltató gondoskodik a munkavállaló képzéséről.

Fentiekkel összefüggésben, az időben történő felkészülés érdekében, már most célszerű munkáltatóként az alábbi kérdésekben szóbeli egyeztetéseket kezdeményezni a munkavállalókkal:

  • Körülbelül mennyire tudom csökkenteni a munkaidőt a 15 % - 50 % határon belül?
  • Amennyiben a képzések biztosításával kapcsolatos feltétel valóban elő lesz írva, úgy mi lesz az a (feltehetőleg online) képzés, amit költséghatékonyan és gyorsan tudok igénybe venni? Ezzel összefüggésben a vállalkozás érdekében hasznos képzéseket érdemes kutatni. Egyelőre nincs szigorú megkötésekre vonatkozó információnk ebben a tekintetben, a Közlönyben történő megjelenést követően tudunk majd további válaszokat adni.

 

II. MNB meghirdetett vállalkozásfinanszírozási csomagja

A. KKV és Mikrovállalkozás részére

Ezen csomag keretében a növekedési hitelprogramot kibővítették és megújították, az így megalkotott program az NHP Hajrá, melynek legfontosabb jellemzői az alábbiak:

  • Az MNB kibővítette a likviditási keretet 1000 milliárd forinttal, valamint az NHP Fix 500 milliárdos keretét is ide csoportosította.
  • Kereskedelmi bankok rendszerén keresztül teszik hozzáférhetővé 1 éven át.
  • NHP Fix céljait megtartották, és lehetővé tették a forgóeszköz finanszírozásra való igénybevételt.
  • Bérfizetésre is kedvezményes hitelcsomagot lehet igényelni.
  • Ezen túlmenően beruházásokat is támogatnak kedvező feltételekkel.
  • Hitelkiváltás szintén a célok között szerepel, azaz kedvezőtlen kondíciójú hitelt olcsóbbra lehet cserélni.
  • Társasági felvásárlásokra (tranzakciókra) is igénybe lehet majd venni.
  • Az NHP fixnek volt egy felső korlátja (2,5 % éves kamatszint), de jelenleg az NHB Hajrá tekintetében 4 %-os kamattámogatást kapnak az ezt nyújtó bankok, azaz mintegy 6,5 % - os mozgástere lesz a bankszektornak.
  • A bankoktól azt várja az MNB, hogy versenyezzenek is a termékeikkel, azaz nem minden banknál lesz 2,5 % kamat, lehet ennél olcsóbbat is majd találni. A KLART csapata ehhez oly módon tud hozzájárulni, hogy folyamatosan figyelni fogjuk a bankok kínálatát és igyekszünk arról összehasonlító táblázatot készíteni.
  • Az MNB a bankoktól Gyors hitelelbírálást vár, két hétre terjedő határidővel.
  • Az igénylés feltétele, hogy a 2019 - es beszámolók könyvvizsgáló által megvizsgálva (auditálva), a társaság által elfogadva és jóváhagyva rendelkezésre kell álljanak! Bár a beszámolók leadására a vállalkozások kaptak haladékot szeptember elejéig, de az NHP Hajrá nyújtásához a bankok biztosan kérni fogják, azaz célszerű felkészülni és véglegesíteni a beszámolókat.
  • Az NHP Hajrá kkv-k és mikrovállalkozások számára lesz elérhető, nagyvállalatok erre nem pályázhatnak.
  • A futamidő 10 évről 20 évre lett kitolva, 10 milliárdos keretösszeggel.
  • Kérdésként fog jelentkezni, hogy milyen biztosítékok lesznek szükségesek az igényléshez. Amennyiben állami garanciavállalás elegendő lesz, úgy valóban erős gazdasági csomagként lehet majd erre tekinteni, ám erre majd csak április 17-én derül fény a részletszabályok ismertetésével.
  • Nem csak a banki termékeket kell majd tehát figyelni, hanem a garancia és a kezesség intézményét is.

B. Nagyvállalatok számára kedvező változások

Az NKP (Növekedési Kötvényprogram) futamidejét szintén kitolták 20 évre, 50 milliárd forintos kerettel (korábban 10 év 20 milliárd forint volt). Ez nem új forrásból kerül megvalósításra, hanem a Növekedési Kötvényprogram még korábban nyitott keretéből származó forrás lesz lazított feltételekkel.

C. Egyéb intézkedések

A bankok kötelező tartalékrátáját nullára vitték le, ezáltal további likviditást nyernek a bankok, amit hitelezésre tudnak használni.

Állampapírok hozamának stabilitásának támogatására 1500 milliárd forint további likviditást ad az MNB a bankoknak.

 

III. Vagyon diverzifikáció, tervezés, védelem

Céges vagyonvédelmi eszközök áttekintése - megfelelő biztonságos kikötők

A. Első kikötő – eszközök kiszervezése

Meg kell vizsgálni, hogy az adott fronton dolgozó, kockázatnak kitett vállalkozásban milyen értékes eszközállomány van, amelyet likviditási probléma esetén (például csődhelyzet) elveszíthetek. Például egy gyáregység, gépsor, azaz a mérlegfőösszegben eszközként szereplő dolgok. Amennyiben azonosítunk ilyet, úgy érdemes elgondolkodni, hogy jó helyen van-e ez az eszköz, hiszen így hozzáfér a felszámoló és a hitelező. Ezeket az eszközöket ezért érdemes akár másik vállalkozásba cégalapítással vagy kiválással kiszervezni.

B. Második kikötő – holdinggá alakítás

Holding társaság beiktatásával nem személyesen tulajdonlom a céget és az eszközt. A privát személy és a cég közé egy „holding céget beékelve” a későbbiekben a holding tulajdonolja ezeket az üzletrészeket, melynek számos előnye lehet:

  • adóelőny,
  • privát vagyon egy lépéssel távolabb van a cégtől, a cég kockázata tehát kevésbé veszélyezteti a privát vagyont,
  • fizetésképtelenség veszélye esetén megnő a személyes kockázat a korlátlan felelősség kapcsán. Ilyen esetben jó, ha a tulajdonos nem a magánszemély privát vagyonnal, hanem a holding a saját vagyonával.

C. Harmadik kikötő – vagyonelkülönítés

Az idő szűkössége miatt következő konferenciákon ismertetendő téma, itt felsorolás szintjén a lehetőségek az alábbiak:

  • Bizalmi vagyonkezelő (BVK) struktúra kialakítása, amely esetében még jobban védjük a bvk-ba került vagyont a hitelezőktől. Ez elég költséges megoldás, így nagyobb vagyonok esetén érdemes meglépni.
  • Diverzifikáció csúcsa a magántőkealap intézménye, ahol még inkább biztonságos helyen van a vagyon.

Privát vagyon védelme

Bár elsőre nehezen emészthetőnek tűnhet, de a jelen időszakra tekintettel érdemes átgondolni, hogy betegség, illetve halál esetére szóló intézkedéseket megfelelően körültekintően hozzunk meg. Példálózó jelleggel gondolni kell az alábbiakra:

  • Házastársam hozzáfér-e a bankszámlákhoz, ha velem történik valami, vagy azok rendelkezési jog hiányában befagynak?
  • Családi széfhez való hozzáférés biztosított?
  • Végintézkedést tettem-e, ha igen, úgy megfelelő módon?
  • A cégemben tulajdonolt üzletrészről rendelkeztem?

A privát vagyon diverzifikációja kapcsán javasoljuk privát bankárral felvenni a kapcsolatot, hogy tanácsot adjanak a megtakarításainkkal kapcsolatban. Például részvényalapot, kötvényt jelen helyzetben is megtartsuk vagy adjuk el?

Pénzügyi tanácsadás tekintetében a KLART jogi csapata személyes tanácsadást nem tud nyújtani, ugyanakkor a jogi megoldások felvázolásában és megvalósításában természetesen állunk rendelkezésére.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://valosjogok.blog.hu/api/trackback/id/tr7015601194

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása