Valós jogok egy virtuális világban

Ingyenes konzultációs csoport válságkezelési kérdésekről / 03.19-i összefoglaló

2020. március 23. - KLART

Megtartottuk első ingyenes konzultációs telefonkonferencia beszélgetésünket március 19-én, mely a nehéz helyzet ellenére rendkívül inspiráló volt.

Arra gondoltunk, hogy hétről hétre megosztjuk Önökkel a beszélgetések legfontosabb gondolatait. Az első alkalmon szóba kerültek a vészhelyzettel kapcsolatos jogszabályváltozások, a vis maior kérdések mind a már megkötött, mind a még egyeztetés alatt álló szerződések esetében, valamint a távszerződéskötés.

 

Heti jogszabályváltozások vészhelyzettel összefüggésben

  • 47/2020 Korm. rendelet (III.18.) szerint megállapodással felül lehet írni az Mt.-t a vészhelyzet idejére. Távmunka és otthoni munkavégzését el lehet egyoldalúan is rendelni munkáltatói oldalon, de erre az egyoldalú elrendelésre vonatkoznak az Mt. korlátai (44 nap, Mt. 53. § (2) bek)
  • kérdés, hogy az adott vállalat bele tartozik-e a stratégiailag fontos vállalatok körébe, amelyek állami irányítás alá vonhatóak. Ezek a vállalatok ma reggel tájékoztatást kaptak az akciócsoporttól és ma reggel el is indultak a honvédelmi irányító csoportok

 

 Vis maior

  • jelenleg még nincs általános és mindenre kiterjedő vis maior helyzet, egyedi teljesítési nehézségekként azonosítható a jelenlegi állapot. egyedileg kell vizsgálni a vis maior fennállását. Ez kijárási tilalom, honvédelmi irányítás esetén megfordulhat, ezért folyamatosan vizsgálni kell az aktuális állapotot
  • jelenleg megkötött szerződések esetében már ismert a vis maior, már nem lehet arra hivatkozni, hogy szerződéskötéskor nem volt ismert az ellenőrzési körön kívüli körülmény. Ezért a szerződésekben erre már érdemes külön klauzulást felvenni, hogy a megrendelő tisztában van vele, hogy nem mondható vissza erre hivatkozással a rendelés és különösen egyedi megrendelések esetében (amit nem lehet másnak eladni) ki kell fizetnie a gyártással kapcsolatos károkat, ezért az előleget elveszíti vagy rögzíteni kell az elszámolás módját.

 

 Digitális szerződéskötés

  • van sok platform (pl. DocuSign) , de olyan, amely magyar jog alatt is érvényes elektronikus aláírást kínál távazonosítással, kevés.
  • Mi a https://www.trustchain.com/hu/ szolgáltatására hívjuk fel a figyelmet, jelenleg ezt tartjuk a legmegfelelőbbnek a jelen helyzetben digitális szerződéskötésre. Szívesen nyújtjuk szolgáltatásunkat a partnerkapcsolat létrehozatalában és a szolgáltatás implementálásában, betanításában, de természetesen közvetlenül is kereshető a cég.

A bejegyzés trackback címe:

https://valosjogok.blog.hu/api/trackback/id/tr3015548242

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása