A NAIH GDPR-ral kapcsolatos állásfoglalásainak áttekintése az Ügyvédi Társulásunk tagja által szerkesztett kötetben

2019. április 24. - KLART

2018. május 25-től alkalmazandók az Európai Parlamentnek és a Tanácsnak a természetes személyeknek a személyes adatok kezelése tekintetében történő védelméről és az ilyen adatok szabad áramlásáról, valamint a 95/46/EK rendelet hatályon kívül helyezéséről szóló 2016/679/EK rendelete (általános adatvédelmi rendelet, GDPR).

A Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH) 2018 márciusában kezdte el közzétenni az általános adatvédelmi rendeletet érintő állásfoglalásait. Ezek folyamatos figyelemmel kísérése segítheti az adatkezelőket, hogy adatkezelési tevékenységüket a jogszabályi előírásokkal összhangban folytassák. Őket kívánja támogatni a Magyar Közlöny Lap- és Könyvkiadó Kft. gondozásában megjelent kötet (https://www.mhk.hu/kiadvanyaink).

A kiadvány rendeltetése nem az, hogy az általános adatvédelmi rendeletet részletesen elemezze, minden felmerülő kérdésre választ adjon. A cél a NAIH általános adatvédelmi rendelettel kapcsolatos, 2018-ban közzétett állásfoglalásainak könnyebb megismerése. Ennek érdekében az összeállítás tematikusan, témakörönként ismerteti a NAIH releváns állásfoglalásait.

Chatbotom van, és nem félek használni!

avagy hétköznapi robotika az új adatvédelmi rendelet előszobájában

 

klart-image-1244x410-10.jpgNapjainkban egyre többen fedezik fel az üzenetküldő platformok keretében működő chatbotok kommunikációs előnyeit, melyen keresztül hatékonyan érhetőek el a felhasználók. Az eszköz használatakor azonban biztosítani kell az ügyfelek adatvédelmi jogait és informatikai védelmét is. Garantálni kell, hogy adataik nem kerülnek rossz kezekbe, és csak arra a célra használják fel ezeket, amelyhez hozzájárultak.

Tovább

Jogszerűen ellenőrizhetők az állásra jelentkezők közösségi oldalon megosztott adatai?

klart-image-1244x410-5.jpg

Napjaink digitális világában szinte ellenállhatatlannak tűnik a kísértés, hogy a leendő munkatársakat egy egyszerű Google keresés segítségével, vagy a közösségi oldalon található profiloldalon fellelhető információk alapján ellenőrizzük, hiszen a pályázó online aktivitásának áttekintésével számos – az álláspályázatra elküldött önéletrajzban nem szereplő – információ birtokába juthatunk. Ezzel összefüggésben HR, fejvadász és munkáltatói körökben napi szinten vetődik fel a kérdés, hogy az állásra jelentkező pályázó közösségi oldalakon elérhető adatai vajon felhasználhatók-e a felvételi folyamat során.

Tovább

Fotózz szabályosan! - 8 hasznos tanács rendezvényszervezőknek

avagy a képmásokhoz fűződő személyiségi jogok egy fotós objektívén keresztül

my_photography.jpg

A képmás- és hangfelvételek felhasználása kapcsán egyre gyakrabban hallunk visszaélésekről: titkos hangfelvételek készítése, fényképek feltöltése az internetre a szereplők hozzájárulása nélkül. Cikkünkben azt a kérdéskört vizsgáljuk, hogy egy nyilvános rendezvényen a szervezők hogyan készíthetnek szabályosan fotókat és hangfelvételt, hogyan kérhetik a résztvevők beleegyezését ehhez, és hogyan használhatják fel jogszerűen az elkészült anyagokat.

 

Tovább

Következetesebb fellépés és szigorúbb büntetések várnak az adatvédelmi szabályokat megsértő adatkezelőkre az online marketing területén is

klart-image-1244x410-4.jpg

A webes tartalomszolgáltatók többsége jogsértő módon tárolja és használja a látogatók adatait, sokan szabálytalanul építik fel kampányaikat a közösségi oldalakon is. Az adatvédelmi szabályozás megpróbálja követni a technológiai újítások teremtette kihívásokat, ezért a 2018 májusában hatályba lépő uniós adatvédelmi rendelet bevezetése után tisztább feltételekre és szigorúbb büntetésekre számíthatnak az érintettek.

Tovább

Az USA helyett az EU-ba vihetik személyes adatainkat a cégek

Fordulópontot hozhat a felhőszolgáltatások számára az Európai Bíróság közelmúltbéli ítélete

klart-image-1244x410-6.jpg

Az európai felhőszolgáltatók és szerverparkok felvirágzásához vezethet az Európai Unió Bíróságának nagy jelentőségű adatvédelmi határozata, amely kimondta, hogy az amerikai jog nem nyújt megfelelő védelmet a személyes adatok számára. A döntés miatt az európai – és így a magyar – cégeknek ugyanis érdemes lesz mérlegelniük, hogy az adatkezelésüket teljes egészében az EU területére helyezzék át.

Tovább

Vállalkozások és a felhő: erre érdemes figyelni!

A felhő alapú szolgáltatások előretörését csak lemaradva követi az adatvédelmi szabályozás

klart-image-1244x410-8.jpg

Noha Magyarországon a vállalkozások 8 százaléka használ már felhő alapú informatikai szolgáltatásokat, az Európai Unióban pedig átlagosan 19 százalék ez az arány, a technológia elterjedtségéhez képest a jogi szabályozás még hiányos és adatvédelmi kérdéseket is felvet – hívja fel a figyelmet a KLART Szabó Legal ügyvédi iroda. Odafigyeléssel, kellő körültekintéssel azonban kezelhetők a felhő használatával felmerülő kihívások, így az rugalmas és költséghatékony támogatást nyújthat a cégek üzletmenetének.

 

Tovább